Radiotherapie

Radiotherapie betekent letterlijk: behandeling door straling. Op de afdeling Radiotherapie kunt u terecht voor zowel uitwendige als inwendige bestraling.

Bij uitwendige bestraling wordt de röntgenstraling opgewekt door een bestralingstoestel (lineaire versneller) en nauwkeurig gericht op het te behandelen gebied. De straling dringt via de huid diep in het lichaam door. Bij inwendige bestraling wordt er dicht bij de tumor bestraald. Dit kan door een bestralingsbron dicht bij de tumor, in het lichaam, te plaatsen of door het plaatsen van radioactieve staafjes in en vlak bij de tumor (brachytherapie). Lees meer over de bestralingsbehandeling.

Mr Linac Nowee
Het Antoni van Leeuwenhoek loopt wereldwijd voorop met beeldgestuurde radiotherapie, dus we zijn blij dat we de MR-linac in gebruik hebben en deze bij steeds meer patiënten kunnen inzetten.
Marlies Nowee Radiotherapeut

Medewerkers van het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelen veel nieuwe technieken en gebruiken de meest geavanceerde apparatuur, zoals de MR-linac. Dat geldt voor zowel beeldvormend onderzoek, voorbereiding op de bestraling als de bestraling zelf. Hierdoor kunnen we u de meest effectieve behandeling geven, met zo min mogelijk belasting van gezond weefsel.

Lees hier meer over het onderzoek dat we doen op naar beeldgestuurde therapie.

Nieuws

Onze werkwijze

  • Tijdens een afspraak met één van de radiotherapeuten wordt uitgebreid gesproken over uw specifieke situatie en de best passende behandeling voor u. Het doel van de behandeling, de verwachte uitkomst, de voorbereiding, de uitvoering en de eventuele bijwerkingen komen in dit gesprek aan bod.
  • Natuurlijk wilt u weten wat u te wachten staat. Daarom krijgt u vóór de behandeling ook nog een uitgebreid gesprek met een voorlichtingsmedewerker. Deze vertelt u wat de voorbereidingen inhouden en hoe de bestraling zelf in zijn werk gaat.
  • We voeren veel onderzoek uit naar nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen van de bestraling. Is er een onderzoek waar u aan mee zou kunnen doen, dan zal uw radiotherapeut u hiervoor vragen. U krijgt dan veel informatie waardoor u een weloverwogen beslissing kan nemen. Meedoen is uiteraard geheel vrijblijvend. Besluit u niet mee te doen, dan wordt u behandeld volgens de laatste protocollen en de huidige inzichten.
Hoofddorp, Voorgevel

Ons team

De medisch specialisten die op de afdeling Radiotherapie werken, zijn radiotherapeut-oncologen (verder aangeduid als radiotherapeuten) en Physician Assistants. De klinisch fysicus zorgt ervoor dat nieuwe en bestaande medische apparatuur en technieken veilig en verantwoord worden toegepast om de diagnose en behandeling van patiënten te optimaliseren.

Radiotherapeuten en radiotherapeuten in opleiding

Onze afdeling en apparatuur

Bekijk hier een 360 graden beeld van één van onze bestralingsruimtes:

MR-linac

Sinds 2018 heeft de afdeling Radiotherapie een MR-linac. Een MR-linac is een met een MRI-scanner uitgeruste lineaire versneller. Hiermee kunnen we het te bestralen gebied in beeld brengen en de bestraling kan hierop worden aangepast. Hierdoor is de bestraling nog nauwkeuriger en treedt er minder schade op aan het omliggende gezonde weefsel. De bestralingsdosis kan hierdoor verhoogd worden en patiënten hoeven minder vaak bestraald te worden.

Deze behandeling wordt steeds vaker ingezet bij prostaatkanker, rectumkanker en klier oligo-metastasen. We voeren veel studies uit met de MR-Linac en de inzet van behandeling met dit apparaat zal op termijn worden uitgebreid naar patiënten met hoofd-halstumoren, longkanker, slokdarmkanker, gynaecologische tumoren, borstkanker en uitzaaiingen in de lever.

Lineaire versneller

De afdeling Radiotherapie heeft voor de uitwendige bestraling 10 lineaire versnellers tot zijn beschikking. De toestellen zijn uitgerust met een conebeam CT-scan ter controle van de positie van de patiënt. Tevens kan de afgegeven dosis worden berekend, zodat we altijd weten of u de juiste hoeveelheid straling heeft ontvangen op het juiste gebied

Gamma Knife

We hebben ook de beschikking over het bestralingstoestel de Gamma Knife. Dit is een bestralingstoestel dat meerdere tumoren in de hersenen vanuit verschillende hoeken uiterst precies kan bestralen. Hierdoor kan een hogere dosis bestraling worden gegeven, met een grotere kans op ziektecontrole, minder bijwerkingen en een betere kwaliteit van leven.

Papillon

Voor de inwendige bestralingen wordt onder andere het bestralingstoestel de Papillon gebruikt. Hiermee is het mogelijk om kleine endeldarmtumoren te bestralen zodat een operatie in veel gevallen niet nodig is. Het Antoni van Leeuwenhoek is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de Papillon voor dit doeleinde inzet.

 

MRI-scan

Met een MRI-scan maken we afbeeldingen van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt met een antenne en verwerkt tot een afbeelding. Er komen dus geen röntgenstralen aan te pas. Met een MRI-scan kun je een lichaamsdeel plakje voor plakje weergeven.

CT-scan

Een CT-scan is een röntgenapparaat dat een serie foto’s maakt. Met een CT-scan kun je een lichaamsdeel plakje voor plakje weergeven. Er ontstaat een 3D-beeld, waardoor de vorm, grootte en structuur van de bloedvaten en organen goed te zien zijn.