Direct naar artikelinhoud
Klantonderzoek

Winkeliers willen weten waar de klant nog meer winkelt. Dus natuurlijk zijn ook daar apps voor

Mensen winkelen bij de Hema. Waar gaan ze daarna naar toe? Er zijn bedrijven die dat meten en weten.Beeld ANP, Sander Koning

Zo’n 80 procent van het winkelend publiek koopt nog in fysieke winkels. De eigenaren daarvan willen meer inzicht in klantgedrag. Techbedrijf Accurat speelt daarop in.

We kopen wat af op internet, maar een groot deel van het winkelend publiek haalt nog steeds zijn waterkoker of servies in een ouderwetse winkel van steen. Dat is om meerdere redenen fijn voor een winkelier, die ziet wie zijn klanten zijn en wat voor ‘consumentengedrag’ ze vertonen. Daar kan hij van leren.

Maar hoe een klant zich buiten de muren van zijn winkel gedraagt, dat is koffiedik kijken. Het Vlaamse techbedrijf Accurat haakt in op de behoefte van ondernemers naar meer informatie over het winkelgedrag van de klant. Als een extraatje bovenop een regulier marktonderzoek of enquête.

Zo’n 80 procent van het winkelend publiek koopt nog in fysieke winkels. Het moet toch mogelijk zijn om daar meer over te weten te komen, dachten Bart Muskala en zijn compagnon Steven Van Canneyt. In 2018 richtten zij daarom Accurat op. Het bedrijf levert data aan winkelbedrijven, die via apps van winkelende klanten wordt verkregen. 

Locatie delen

De technologie van Accurat zit ingebouwd in bestaande apps, zoals applicaties die weerberichten of verkeersberichten pushen. De ontvanger van die pushberichten krijgt dan niet alleen te zien dat het gaat onweren, maar ook het verzoek om zijn locatie te delen en mee te doen met marktonderzoek van Accurat. Muskala: “Het is dus nadrukkelijk met toestemming van de eigenaar van het mobieltje en volledig geanonimiseerd.”

Inmiddels heeft Accurat in Nederland 170.000 gebruikers en in België zo’n 160.000. Deelnemers kunnen winkeliers veel bruikbare informatie geven, vertelt Muskala. “Doen ze bijvoorbeeld alleen boodschappen bij Albert Heijn of gaan sommige klanten ook nog even langs de Aldi?” 

En welke winkels bezoeken zij nog meer? Shoppen klanten liever bij discounters of liever in het luxere segment? Muskala: “Wij kunnen ook constateren of iemand met de auto naar de stad is gekomen en of deelnemers in de buurt wonen en werken. Het is allemaal informatie waar ondernemers strategisch op kunnen inspelen.”

Broodjes gezond

Ga maar na: als blijkt dat toch wel erg veel mensen met de auto naar de winkel zijn gekomen, moet er maar eens worden gewerkt aan meer parkeergelegenheid. Winkelen opvallend veel klanten van een duurdere supermarkt ook vaak bij een discounter, dan moet het assortiment misschien wat worden aangepast met meer goedkopere artikelen. Als een aanzienlijk deel van de app-shoppers om de hoek werkt, moet je als bakker toch eens zorgen dat je tussen de middag broodjes gezond gaat verkopen. Enzovoorts, enzovoorts. 

Inmiddels heeft het bedrijf uit Gent al grote klanten aan de haak geslagen, zoals supermarktketen Ahold Delhaize, bouwmarktketen Brico en Lidl. Veel concurrentie is er nog niet. Enkele techbedrijven in Nederland doen vergelijkbaar, datagedreven locatie-onderzoek. Grote martkonderzoeksbureaus als Gfk begeven zich – op een iets andere manier – ook op dit terrein.

Accurat heeft zich tot dusverre vooral op België gericht, maar daar komt wat Muskala betreft snel verandering in. Inmiddels is 1,1 miljoen euro opgehaald, via investeerders en via subsidie en leningen. Om te groeien. “Naar Nederland, naar Duitsland en naar de rest van Europa. De investering zal worden ingezet om techpersoneel aan te trekken, het marketingbudget te verhogen en natuurlijk om het product verder uit te bouwen.”

Lees ook:

Amazon is overal en overal is Amazon. Maar willen we dat wel?

Amazon doet er alles aan om nog groter te worden dan het al is. De strategie van het bedrijf laat daarbij onaangename sporen na.