Gå direkt till innehållet

Ett kraftfullt verktyg för att åter öppna våra ekonomier och samhällen

EU:s digitala covidintyg har varit en viktig del av EU:s pandemihantering med över 2,3 miljarder utfärdade intyg.

Intyget, som omfattade vaccination, testning och tillfrisknande från covid-19 gjorde det lättare att resa säkert och det var också avgörande för att stötta EU:s hårt drabbade turistnäring.

Intyget gjorde det lättare för invånarna att resa säkert i hela EU när medlemsländerna införde reserestriktioner av folkhälsoskäl. Tack vare intyget gick det också att gemensamt upphäva restriktionerna så fort det var möjligt. Sedan augusti 2022 har det inte längre funnits några reserestriktioner inom EU.

EU:s digitala covidintyg har också blivit en framgång i resten av världen: det har satt en global standard för internationella resor och har varit det enda system som använts internationellt. Totalt har 51 länder på fyra kontinenter dragit nytta av systemet. 

Förordningen om EU:s digitala covidintyg trädde i kraft den 1 juli 2021 och upphörde att gälla den 30 juni 2023. 

Ett steg i riktning mot global hälsosäkerhet

Den 1 juli 2023 inrättade Världshälsoorganisationen (WHO) ett globalt system för hälsointyg där man utgått från EU:s system för digitala covidintyg. Syftet är att skydda människor i hela världen från pågående och framtida hälsohot, bland annat pandemier. Detta är den första byggstenen för WHO:s globala nätverk för digitala hälsointyg som ska utveckla ett system för global kontroll av hälsodokument – för en bättre hälsa för alla.

WHO kommer att främja den här processen globalt inom sin egen struktur. Den första uppgiften blir att skapa konvergens mellan digitala covidintyg. Det betyder bland annat att man ska införa EU-standarder och validering av digitala signaturer för att förhindra bedrägerier. WHO kommer inte att ha tillgång till några underliggande personuppgifter i det arbetet – de är fortfarande regeringarnas exklusiva område.

Digitalt partnerskap mellan EU och WHO

För att göra det lättare för WHO att använda sig av EU:s system för digitala covidintyg och för att bidra till dess funktion och vidareutveckling har EU-kommissionen och WHO ingått en överenskommelse om samarbete om e-hälsa.

Partnerskapet ska arbeta med den tekniska utvecklingen av WHO-systemet så att det successivt kan börja användas även i andra syften, t.ex. digitalisering av det internationella intyget om vaccination eller profylax. Sådana digitala lösningar är viktiga för att bidra till en bättre hälsa för människor i hela världen.

Det globala nätverket för digitala hälsointyg

Det globala nätverket för digitala hälsointyg är ett frivilligt system där man kan validera sina hälsodokument och använda sina elektroniska hälsouppgifter på ett säkert sätt.

EU-länderna kan välja om de vill ansluta sig till WHO:s nätverk för digitala hälsointyg. Rådets rekommendation från den 27 juni 2023 uppmuntrar alla medlemsländer att ansluta sig till WHO-systemet och att fortsätta att utfärda covidintyg på begäran.

EU-kommissionen och WHO har undertecknat en icke bindande administrativ överenskommelse. Det är ett tekniskt dokument om kommissionens och WHO:s samarbete om EU:s system för digitala covidintyg och vidareutvecklingen av det globala nätverket för digitala hälsointyg. 

Tidslinje

  1. 1 juli 2023

    WHO beslutar att använda EU:s system för digitala covidintyg för att inrätta ett globalt system som ska bidra till att skydda människor i hela världen från pågående och framtida hälsohot, bland annat pandemier.

  2. 30 juni 2023

    Förordningen om EU:s digitala covidintyg upphör att gälla.

  3. 13 december 2022

    Rådet antar en reviderad rekommendation om att upphäva alla reserestriktioner inom EU.

  4. 29 juni 2022

    Förordningen om EU:s digitala covidintyg förlängs till den 30 juni 2023. EU-länderna kan nu utfärda vaccinationsintyg till dem som deltar i kliniska prövningar och kommer att erkänna fler typer av antigentester.

  5. 29 mars 2022

    Nya regler undantar minderåriga från giltighetstiden på nio månader för vaccinationsintyg.

  6. 22 februari 2022

    Intyg om tillfrisknande kan nu utfärdas på grundval av antigensnabbtester.

  7. 25 januari 2022

    Rådet antar en reviderad rekommendation om samordnade reseregler i EU som baseras på personernas enskilda situation och inte var de kommer ifrån.

  8. 21 december 2021

    Kommissionen antar regler som innebär att vaccinationsintyg ska godtas i nio månader vid resor inom EU.

  9. 1 juli–12 augusti 2021

    Övergångsfas: Om ett EU-land inte är redo att utfärda det nya intyget till sina invånare kan andra format fortfarande användas och bör godtas av de andra EU-länderna.

  10. 1 juli 2021

    EU:s digitala covidintyg går att använda i hela EU.

  11. Mitten av juni 2021

    Reviderad rådsrekommendation om resor inom EU.

  12. 1–30 juni 2021

    Inledande fas: EU-länderna kan börja använda intyg på frivillig basis om de är redo att utfärda och verifiera intyg och har det nödvändiga regelverket på plats.

  13. 1 juni 2021

    EU:s nätsluss (sammankopplingen av de nationella systemen) öppnar.

  14. 20 maj 2021

    Europaparlamentet och rådet enas om EU:s digitala covidintyg.

  15. 7 maj 2021

    Kommissionen startar ett pilotförsök med EU:s infrastruktur för driftskompatibilitet (EU:s nätsluss) som ska göra det enklare att autentisera EU-intygen.

  16. 22 april 2021

    EU-ländernas företrädare i nätverket för e-hälsa enas om riktlinjer för de viktigaste tekniska specifikationerna för systemet. Det är ett viktigt steg för att skapa den nödvändiga infrastrukturen på EU-nivå.

  17. 14 april 2021

    Rådet antar ett mandat för att inleda förhandlingar med Europaparlamentet om lagförslaget.

  18. 17 mars 2021

    Kommissionen föreslår en lagtext om en gemensam ram för ett EU-intyg.

  19. 27 januari 2021

    Riktlinjer om kraven på driftskompabilitet för digitala vaccinationsintyg antas. De bygger på diskussioner som pågått sedan november 2020 mellan kommissionen och EU-länderna inom nätverket för e-hälsa.

Dokument