Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en het lachgasverbod

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en het lachgasverbod
30 november 2023 Saar Hadders

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op de lijst II van de Opiumwet om het recreatieve gebruik van lachgas, en daarmee ook het lachgasgebruik in het verkeer, terug te dringen. Dit betekent onder andere dat het in Nederland verboden is om lachgas te vervoeren, te verkopen of te hebben (Rijksoverheid, 2022).

Het lachgasverbodDoor het verbod op lachgas kan de politie direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas bezit en/of ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Op deze manier zou het verbod kunnen bijdragen aan een vermindering van verkeersongelukken als gevolg van lachgasgebruik (Yeşilgöz-Zegerius, 2022).

 

Het onderzoek
TeamAlert heeft op twee verschillende momenten getoetst wat jongeren (16 t/m 24 jaar) vinden van het lachgasverbod. De eerste toetsing vond plaats in december 2022, voordat het lachgasverbod was ingevoerd. In dit vragenlijstonderzoek, uitgevoerd door Markteffect B.V. (i.o.v. TeamAlert), werden de 667 deelnemers onder andere gevraagd of ze door het lachgasverbod van plan zijn om hun lachgasgebruik (in het verkeer) te gaan veranderen. De tweede toetsing vond plaats in augustus en september 2023. In dit vragenlijstonderzoek werden jongeren gevraagd in hoeverre hun lachgasgebruik (in het verkeer) daadwerkelijk is veranderd, sinds de invoering van het verbod. In totaal hebben 1565 jongeren deze vragenlijst ingevuld. 

Resultaten in het kort:

  • In 2023 gebruikt bijna één op de vijf jongeren wel eens lachgas;
    • Sinds het onderzoek in 2022 is het lachgasgebruik onder jongeren met 7% gedaald;
  • In 2022 gaf bijna de helft van de lachgasgebruikers aan hun gebruik te gaan minderen door het verbod. In 2023 blijkt inderdaad ruim de helft van de gebruikers hun lachgasgebruik te hebben verminderd;
  • Eén op de tien lachgasgebruikers in het onderzoek in 2023 gebruikt wel eens lachgas in het verkeer. 10% van deze groep doet dit terwijl ze zelf de auto besturen.

 

Wil je meer weten over het lachgasgebruik van jongeren in relatie tot het lachgasverbod? Download dan het volledige rapport van het onderzoek uit 2022 (voor de intreding) of het onderzoek uit 2023 (na de intreding).

 

Wil je een keer vrijblijvend sparren over jongeren en lachgasgebruik in het verkeer? Neem dan contact op met onze adviseur.

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Samenwerken