MRI-filmpje legt levertumor bloot

3 jul. 2019 10:13

Een MRI-filmpje kan kanker in de lever goed in beeld brengen voorafgaand aan bestraling, heeft onderzoeker Tessa van de Lindt van het Antoni van Leeuwenhoek laten zien. Ze bedacht een manier om MRI-scans van deze bewegende tumoren te maken. Dit bespaart patiënten een ingreep en geeft artsen meer zekerheid over de plaats van de tumor. Ze promoveert op 5 juli aan de Universiteit van Amsterdam. 

 

In het Antoni van Leeuwenhoek worden patiënten met uitzaaiingen in de lever behandeld met onder andere radiotherapie. Het nauwkeurig toedienen van de straling is echter niet eenvoudig. De lever beweegt namelijk mee met de ademhaling en tumoren in de lever zijn slecht zichtbaar op de röntgenafbeeldingen die op het bestralingstoestel gemaakt worden.

Op MRI-scans zijn zachte weefsels, zoals de lever, wel goed zichtbaar. Promovenda Tessa van de Lindt heeft tijdens haar promotieonderzoek technieken ontwikkeld om een zogenoemde 4D-MRI te maken, een filmpje van de organen. Dit filmpje laat de beweging van tumoren in de lever duidelijk zien. Van de Lindt liet zien dat je met deze 4D-MRI-scans de positie en beweging van de tumor nauwkeurig kunt bepalen voorafgaand aan de bestraling.

Ingreep minder

Sinds vorig jaar behandelt het Antoni van Leeuwenhoek patiënten op de MR-Linac, een nieuw soort bestralingstoestel waarin een MRI-scanner geïntegreerd is. In de komende maanden zullen de eerste patiënten met uitzaaiingen in de lever in het Antoni van Leeuwenhoek ook worden bestraald met behulp van deze techniek. De 4D-MRI maakt de markers die op dit moment nog in de lever worden geïmplanteerd om de tumorpositie met röntgenstraling te kunnen bepalen overbodig. Hierdoor hoeven de patiënten deze vervelende ingreep niet meer te ondergaan en is er meer zekerheid over waar de tumor zich bevindt. In de toekomst kunnen artsen daardoor wellicht nog gerichter bestralen.

Tessa promoveert op 5 juli aan de Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie vind je op de website van de UvA.